Nieuwe slagerij aan Rijssensestraat:

Bram Knol volgt Fred Duyndam op

WIERDEN - Slager Bram Knol is de nieuwe eigenaar van de slagerij aan de Rijssensestraat in Wierden. Daar waar Fred Duyndam jarenlang het beste vlees aan zijn klanten verkocht, gaat Bram op dezelfde voet verder. Passie voor het ambacht staat hoog in het vaandel: goed en mooi vlees dat in de Wierdense slagerij wordt verwerkt tot een smakelijke lekkernij voor lunch of diner. Op dinsdag 29 augustus is de slagerij na een korte verbouwingsperiode weer geopend voor de (trouwe) klanten.

Bram heeft zin in de nieuwe uitdaging en dat is aan alles te merken. De gedreven slager is een handige jongen en heeft samen met familieleden het winkelpand een frisse uitstraling gegeven door een nieuwe laag verf aan te brengen. "Verder ga ik niet zo veel veranderen, wat goed is moet je gewoon zo laten. Fred Duyndam heeft in al die jaren zijn slagerij uitstekend geleid. Misschien dat ik het vlees iets anders in de koeling ga presenteren, even anders indelen. Dan maak je het toch je eigen slagerij, ik ben nu immers de eigenaar. Fred blijft trouwens nog wel werkzaam voor een aantal uren, maar in hoofdzaak op de achtergrond om worsten te maken; daar is 'ie goed in."

Meer dan alleen lappen snijden

De in Meppel geboren slager zit al zeventien jaar in het vak. Op z'n vijftiende ging hij als zaterdaghulp aan de slag op de vleesafdeling van supermarkt C1000. Sindsdien heeft hij de smaak letterlijk en figuurlijk goed te pakken en werkte Bram zich op tot chef-slager bij diezelfde winkelketen. "Maar ik wilde meer de ambachtelijke kant op, de slagerij in de supermarkt werkte steeds meer met vooraf klaargemaakt vlees. Dan kun je daar niet je eigen draai aan geven en dat gaat uiteindelijk tegen je werken. Klanten verwachten bepaalde kwaliteit die je niet meer kunt garanderen. Ik ben cursussen gaan volgen, waarna ik in Ommen bij een échte ambachtelijke slagerij aan de slag ben gegaan. Daar heb ik het vak écht geleerd, want het is toch veel meer dan alleen maar lappen snijden", meent Bram.

Na een kort uitstapje in Dwingeloo is Bram in december afgelopen jaar in het Twentse Wierden terecht gekomen. “De vleeswereld is klein en hoorde via de vleesleverancier dat Fred een overnamekandidaat zocht. Ik ben een paar keer met hem in gesprek gegaan, het klikte eigenlijk meteen en wist dat ik met een man in gesprek was die leeft voor het slagersvak; iemand met passie en die voor kwaliteit gaat! Op de terugweg in de auto wist ik het zeker: dit is het!”

Kruiden en specerijen

Het afgelopen half jaar heeft Bram in het team van Fred meegedraaid en heeft zodoende ook de kneepjes van het vak, de trucjes van Fred, over kunnen nemen. “We bewerken het vlees hier handmatig, hebben tientallen kruiden en specerijen waar we mee werken en we roken het vlees ook zelf. Dat is een intensief proces, maar het levert wel die smaak en kwaliteit op waar we bekend om staan. Dat heeft Fred in de afgelopen jaren goed opgebouwd. Je moet als slager, als je een eigen identiteit wil creëren je eigen gevoel volgen”, aldus Bram.

De Wierdense slagerij staat bekend om de kwaliteit op het gebied van rundvlees en varkensvlees. Er wordt gewerkt met  puur rundvlees uit Twente van zo'n twintig vleesveehouderijen. Daarnaast ligt ook het vermaarde varkensvlees van de wroetvarkens in de koeling. Die verschillende vleessoorten worden verwerkt tot achterham, parmaham, rauwe ham, rookworst, grillworst, casselerrib en ga zo maar door. “Op die voet ga ik ook gewoon verder. Kwaliteit staat voorop, evenals een goed leven voor de dieren. En ik heb genoeg ideeën die ik in de nabije toekomst kan toevoegen om me verder te onderscheiden. Denk aan maaltijden, maar ook de bekende rundvleessalades en erwtensoep blijven zeker in het assortiment.”

Dinsdag is de slagerij zoals gezegd weer open gegaan, met een nieuwe naam op de gevel. Bram Knol is de nieuwe Fred Duyndam. Ter gelegenheid van de heropening is er tot en met zaterdag 2 september een aanbieding: bij aankoop van drie hamburgers, de vierde gratis en bij besteding van minimaal vijftien euro krijgt de klant een gratis stuk grillworst. Met de nieuwe eigenaar op de slagerij, worden ook de openingstijden iets aangepast. Van dinsdag tot en met vrijdag is de slagerij geopend van 8.30 uur tot 18.00 uur. De middagsluiting is daarmee verleden tijd. Op zaterdag is de slagerij geopend tot 15.00 uur.

Met GOUD bekroond

Onlangs zijn diverse producten van ons met GOUD bekroond.

  • Rookvlees
  • Kookworst
  • Hausmacher
  • Zeeuws spekGoud bij Arnhem Rookworststad 2017

Gildeslager Bram Knol in de prijzen gevallen tijdens de 43e nationale vakwedstrijd Arnhem Rookworststad 2017.
De grove rookworst van Gildeslager Bram Knol is tijdens de 43e vakwedstrijd Arnhem Rookworst bekroond met GOUD!

De vakwedstrijd Arnhem Rookworststad is de grootste nationale Gelderse Rookworstwedstrijd voor innovatieve rookworstproducten.
Slagers en worstmakers uit heel Nederland krijgen tijdens deze wedstrijd de kans om nationale waardering te oogsten voor hun vakkundigheid door mee te doen aan deze unieke vakwedstrijd.

Het behalen van een onderscheiding is dan ook een erkenning van de kwaliteit van de Gelderse Rookworst en een waardering voor het vakmanschap van deze ambachtelijke specialist.
Een team van deskundige juryleden keurden de ingezonden producten op uiterlijk en aanzien, vorm en kleur, aanzien snijvlak en structuur, geur en smaak, consistentie en innovatie.

Het feit dat de producten bekroond zijn met GOUD, betekent dat zij een Gelderse Rookworst van zeer hoge kwaliteit verkopen.
 
De organisatie van Arnhem Rookworststad