Bereidingswijze varkensvlees

Braadworst/saucijs  braden ± 12-15 min. 



Saucijs is meestal samengesteld uit varkensgehakt met kruiden.
Zachtjes braden in ruim boter voorkomt openbarsten.
Wist u dat... ijzer uit vlees gemakkelijker in ons lichaam wordt opgenomen
dan ijzer uit plantaardige producten?
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 270 kcal.
Eiwit: 16.3 gram
Vet: 22.8 gram 
IJzer: 1.5 milligram 
Doorregen varkensrollade braden ± 80-90 min.



Een doorregen varkensrollade bevat iets meer vet dan varkensfiletrollade.
Hierdoor wordt het vlees extra smakelijk en droogt het niet zo snel uit.
Een rollade is bijna altijd panklaar, dat wil zeggen gezouten en gekruid.
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid: 
Energie: 329 kcal. 
Eiwit: 16.7 gram 
Vet: 29.1 gram 
IJzer: 0.6 milligram
Haaskarbonade bakken ± 6-8 min.



Haaskarbonade is de meest magere karbonadesoort.
Haaskarbonade is wat duurder dan andere karbonaden. 
Het mooie blanke vlees is sappig en vol van smaak.
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 151 kcal. 
Eiwit: 22.6 gram 
Vet: 6.7 gram 
IJzer: 0.3 milligram
Halskarbonade smoren ± 40-45 min.



Karbonade is het meest bekende stukje varkensvlees.
Karbonade wordt gesneden van verschillende delen:
rib- en haaskarbonade (mals) en hals- en schouderkarbonade
(minder mager en minder mals). Karbonaden kunnen ook gemarineerd worden.
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 197 kcal. 
Eiwit: 19.4 gram 
Vet: 13.2 gram 
IJzer: 0.7 milligram
Hamlap bakken ± 8-10 min.



Hamlappen komen van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen.
Als u voor het bakken de lappen met bloem bestuift,
levert dat een licht gebonden en lekkere bruine jus op.
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 121 kcal. 
Eiwit: 22.1 gram 
Vet: 3.6 gram 
IJzer: 0.8 milligram
Hamschijf   koken ± 120-150 min.



Hamschijf wordt ook verkocht als ‘hips’ en in Duitsland als ‘Eisbein’.
‘Eisbein’ is licht gepekeld. Hamschijf smaakt gekookt of gesudderd
goed bij stamppotten en maaltijdsoepen.
Het onderste gedeelte van het vlees is uitstekend geschikt voor soep.
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 198 kcal.
Eiwit: 19.8 gram 
Vet: 13.2 gram 
IJzer: 0.7 milligram
Nasi/bamivlees bakken ± 8-10 min.



Nasi/bamivlees wordt meestal gemaakt van iets doorregen varkensvlees.
Het vlees kan bij aankoop al iets gekruid of gemarineerd zijn,
waardoor het zó gebruikt kan worden.
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 129 kcal. 
Eiwit: 21.5 gram 
Vet: 4.8 gram 
IJzer: 0.3 milligram
Ribkarbonade bakken ± 6-8 min.



Een ribkarbonade heeft een ribbeentje en wordt ook wel kotelet genoemd.
De ribkarbonade geldt als een malse en magere karbonade.
Zonder ribbeentje heet de ribkarbonade een filetlapje.
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 144 kcal. 
Eiwit: 22.7 gram 
Vet: 5.9 gram 
IJzer: 0.3 milligram
Schouderkarbonade bakken ± 12-15 min.



Schouderkarbonade bevat weinig been.
Smaakidee: varkensvleeskruiden, peper, nootmuskaat. 
Wist u dat... vlees mét been een iets langere bereidingstijd nodig heeft,
omdat been een slechte warmtegeleider is?
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 197 kcal. 
Eiwit: 19.4 gram 
Vet: 13.2 gram 
IJzer: 0.7 milligram
Speklap bakken ± 6-10 min.



Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste speksoort.
Smaakidee: kerrie, peper, ketjap, ketoembar. 
Wist u dat... speklappen ook gegrild kunnen worden en dan minder vet bevatten?
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 329 kcal. 
Eiwit: 16.7 gram 
Vet: 29.1 gram 
IJzer: 0.6 milligram
Varkensfilet braden ± 40-45 min.



Bedruip en keer varkensfilet regelmatig tijdens de bereiding
en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees na bereiding. 
Smaakidee: peper, foelie, nootmuskaat.
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 144 kcal. 
Eiwit: 22.7 gram 
Vet: 5.9 gram 
IJzer: 0.3 milligram
Varkensfiletlap bakken ± 4-6 min.



Haal het filetlapje voor het bakken door de bloem en bak het kort.
Zout het vlees pas na bereiding.
Smaakidee: filetlapjes zijn lekker met pittige sauzen
op basis van bijvoorbeeld peper, mosterd of paprika.
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 144 kcal. 
Eiwit: 22.7 gram 
Vet: 5.9 gram 
IJzer: 0.3 milligram
Varkensfiletrollade braden ± 45-50 min.



Bedruip en keer het vlees regelmatig tijdens het bereiden
en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees achteraf.
Smaakidee: diverse vruchten.
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 144 kcal. 
Eiwit: 22.7 gram 
Vet: 5.9 gram 
IJzer: 0.3 milligram
Varkensfricandeau braden ± 45-50 min.



Fricandeau is een uiterst mager stukje varkensvlees.
Fricandeau mag enigszins rosé gegeten worden.
Smaakidee: oregano, bier.
Wist u dat... varkensfricandeau net zo mager is als rosbief?
...groot vlees 10 min. moet rusten onder aluminiumfolie na bereiding?
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 119 kcal. 
Eiwit: 22.8 gram 
Vet: 3.1 gram 
IJzer: 0.3 milligram
Varkenshaas bakken ± 10-15 min.



Varkenshaas is een schuin toelopend stukje vlees.
Vouw bij het braden de punt naar binnen en steek of bind
deze vast met een prikker of rolladetouw, zodat het haasje overal even dik is.
Laat varkenshaas na bereiding ± 5 min. rusten.
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.8 gram 
Vet: 3.1 gram 
IJzer: 0.3 milligram
Varkenslap smoren ± 35-45 min.



Braad de varkenslap rustig aan en sudder deze gaar
met gesloten deksel op laag vuur. Smaakidee: peper.
Wist u dat... vlees verschillende vitamines van het B-complex bevat,
namelijk vitamine B1, B2, B6 en B12?
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 146 kcal. 
Eiwit: 20.8 gram 
Vet: 7 gram 
IJzer: 0.3 milligram
Varkensoester bakken ± 6-8 min.



Oester is klein, maar fijn! Het vlees wordt gesneden van de achterham.
Bestrooi het vlees voor het bakken met bloem.
Dit voorkomt uitdroging en levert een smakelijke jus op.
Lekker in de zomer: oesters van de barbecue met knoflookboter!
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 115 kcal. 
Eiwit: 23.5 gram 
Vet: 2.4 gram 
IJzer: 0.3 milligram
Varkensschnitzel bakken ± 6-8 min.

Schnitzels worden ‘met de draad mee’ gesneden,
waardoor ze tijdens de bereiding plat in de pan blijven liggen.
Serveer gepaneerde schnitzels met een schijfje citroen.
Dat neemt de smaak van de boter weg, die wordt opgenomen door het paneermeel.
Voedingswaarde
Per 100 g onbereid:
Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.9 gram 
Vet: 3.1 gram 
IJzer: 0.3 milligram 


Bron: www.vlees.nl